Het is gemakkelijk om altijd “salade” te denken als we sla zien, maar dat hoeft niet. Er zijn nog andere dingen waar sla goed voor is, en een daarvan is het maken van slasoep.
Dit is misschien moeilijk te verkopen – sla barst tenslotte niet echt van karakter. Voor de meesten van ons is de meest opmerkelijke functie van sla die om vinaigrette naar onze mond te brengen. Op de een of andere manier kan sla echter worden omgevormd tot een ongelooflijk lekkere kom soep, met een frisse en lekkere smaak.
Nog beter is dat zowat elke sla goede soep maakt. Alles behalve ijsberg sla misschien, want het enige waar die voor gekend is – crunch – verdwijnt in de pot. Van romaine tot rucola en eikenblad tot tuinkers, laat ze gezellig sudderen en ze zullen een geweldige slasoep opleveren.
Het is ook perfect voor sla die over zijn hoogtepunt heen is, omdat je hem toch gaat verwelken. Dat betekent dat er geen reden meer is om een krop sla weg te gooien: als het eenmaal te slap is voor de slakom, is het klaar voor de soepterrine.
Ingrediënten:
- 3 kroppen kropsla (of andere sla)
- 3 grote aardappelen
- 3 grote uien
- 2 kippenbouillonblokjes
- 2 groentebouillonblokjes
- 2 tuinkruiden bouillonblokjes
- Peper en Zout
- 3 l. water
Bereiding:
- Was de sla grondig en verwijder de buitenste bladeren.
- Scheur de sla-blaadjes in stukken. De nerven mogen er gerust bij.
- Leg deze in koud water en strooi hier wat zout over. Dit zorgt ervoor dat eventuele beestjes uit de sla worden verwijderd. De sla zal boven blijven drijven terwijl de rest naar de bodem zal zakken.
- Let er op dat je de sla voorzichtig uit het water haalt nadien zodat je het vuil niet opnieuw mengt.
- Snij de ajuinen in grote stukken.
- Schil de aardappels en snij deze in stukken van 3 à 4 cm.
- Stoof de ui aan in wat boter tot deze er glazig begint uit te zien.
- Voeg het water, de aardappels, de bouillonblokjes en peper toe.
- Laat dit op een zacht vuurtje pruttelen gedurende een 30-tal minuten.
- Prik met een vork in de aardappels om te kijken of deze voldoende gaar zijn..
- Voeg de gewassen sla toe en laat nog gedurende 5 minuten mee koken.
- Mix het geheel tot je een gladde, egale slasoep hebt.
- Proef eventjes en kruid eventueel nog bij met extra peper en zout.
Tips:
- Deze soep is ook lekker in combinatie met heerlijke balletjes of krokant gebakken spekjes.
- Als je geen verse sla hebt uit de tuin, gebruik dan gerust deze uit de supermarkt.
- Maak meteen voldoende en vries deze in zodat je het ganse jaar door van deze heerlijke zelfgemaakte soep kan genieten.
- Heb je de soep graag iets romiger, voeg dan gerust een brikje cashewnoten room toe. Kook deze wel mee, dan blijft de soep langer houdbaar in de koelkast.