Pattison-Asperges Soep

Als je je ooit hebt afgevraagd wat je moet doen met een overvloed aan zomerpompoen of asperges, dan hebben wij de ideale oplossing voor jou. Maak er deze romige Pattison-Asperges soep mee!

Zomerpompoen of pattison is altijd al één van onze favoriete zomergroentes geweest, maar naast het stomen, stoven of toevoegen aan een lekkere curry, kan je het ook gebruiken in combinatie met die andere seizoensgroente de asperge.

Het resultaat is een heerlijk romige pattison-asperges soep die vol is van smaak. Onze jongens vinden ze zo lekker dat we ze elke zomer meerdere keren vers maken.

Ingrediënten:

  • 1 patisson of zomerpompoen
  • 4 bouillonblokjes (Groenten)
  • 2 uien
  • 200 gr. asperges
  • 2 l. water
  • Boter
  • 1 Aardappel
  • 1 tl. Kurkuma
  • 1 tl. Currypoeder
  • 1 brikje Cashewnoten-room
  • Peper en Zout

Bereiding:

  • Was de patisson grondig en verwijder het kroontje. 
  • Halveer de patisson en verwijder de pitten.
  • Snij het vruchtvlees in gelijke blokjes van ongeveer 3 à 4 cm. De schil mag je er gewoon aan laten. 
  • Snij de ajuinen in grote stukken.
  • Schil de asperges en snij deze ook in stukken van 3 à 4 cm.
  • Schil de aardappel en snij deze opnieuw in stukken van 3 à 4 cm.
  • Stoof de ui aan in wat boter en voeg de rest van de groenten toe éénmaal de ui er glazig begint uit te zien.
  • Voeg het water, de bouillonblokjes en de kruiden (peper, curry en kurkuma) toe nadat alles een 5-tal minuten heeft gestoofd.
  • Laat dit op een zacht vuurtje pruttelen gedurende een 30-tal minuten.
  • Prik met een vork in de patisson en aardappel om te kijken of deze voldoende gaar zijn. Deze mogen door en door gaar zijn.
  • Voeg de cashewnoten-room toe en laat eventjes doorkoken.
  • Mix het geheel tot je een gladde, egale soep hebt. 
  • Proef eventjes en kruid eventueel nog bij met extra kruiden.

Tips:

  • Het ideale tijdstip voor deze soep is juli-augustus-september wanneer de patissons rijpen in de warme zomerzon.
  • Deze pattison-asperges soep is ook lekker in combinatie met heerlijke balletjes.
  • Als je geen verse asperges meer kan vinden, dan kun je deze ook altijd vervangen door ingevroren asperges uit de supermarkt. 
  • Maak meteen voldoende en vries deze in zodat je ook buiten het seizoen van deze heerlijke zelfgemaakte soep kan genieten.
  • Voor een extra volle en romige textuur kan je ook nog een courgette toevoegen als extra ingrediënt.