Iedereen kent wel die typisch chewy american chocoladekoekjes. Krokant langs buiten en lekker zacht aan de binnenkant. We hebben deze samen met onze twee jongens gemaakt en we kunnen zeggen dat het een geslaagd recept is! Het fijne van dit basisrecept is dat je er wel honderd verschillende versies kan van maken.
Ingrediënten:
- 290 gram bloem
- 1/2 theelepel baking soda (ook gekend als natriumbicarbonaat of zuiveringszout)
- 230 gram Becel bakboter of Boni lopende boter op kamertemperatuur
- 100 gram kristalsuiker
- 220 gram rietsuiker of bruine suiker
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels vanille-extract of 1 verse vanillepeul
- 2 grote eieren
- 340 gram chocolate chips
- Staande mixer of handmixer
- Met bakpapier beklede bakplaat
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Roer de bloem en baking soda door elkaar.
- Mix de boter met de twee soorten suiker in een staande mixer of met een handmixer tot alles goed is gemengd.
- Voeg het zout, de vanille en eieren toe aan de boter. Mix een minuut.
- Zeef de bloem met de baking soda en meng alles voorzichtig met een spatel.
- Roer de chocolate chips of je andere ingrediënten (zoals gedroogd fruit) er onder.
- Zodra het gemengd is, stoppen met roeren!
- Bak de koekjes 10 minuten op 175 graden.
- Laat afkoelen op een rekje.
Tips:
- De koekjes zullen er nog te zacht uitzien als je ze uit de oven haalt na 10 minuten, maar dit is exact zoals het hoort. Na het afkoelen krijg je de perfecte chewy cookies.
- Let op dat je de bloem niet te lang mengt, anders activeer je de gluten in het beslag en wordt het deeg taai.
- Voeg cacaopoeder toe aan het beslag om chocoladekoekjes te maken.
- Varieer met andere ingrediënten zoals noten, speculaaskruiden, gedroogd fruit, m&m’s (deze bevatten wel melk natuurlijk 🙂 ).