Dit zal je opfleuren op een koude, regenachtige dag. Je kunt ook kip gebruiken in plaats van kalkoen, en ik serveer deze hartige kalkoen stoofpotjes graag met een frisse groene salade of lekkere cranberrysaus ernaast.
Ingrediënten:
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 30 gr bloem voor alle doeleinden
- 1l kippenbouillon
- 400 gr gekookte kalkoenfilet in blokjes
- 450 gr bevroren erwten en wortelen
- 2 middelgrote aardappelen, gekookt en in blokjes
- 3 eetlepels gehakte verse peterselie
- 1 eetlepel fijngehakte verse tijm
- 1/4 theelepel peper
- 1 vel taartbodem (bvb bladerdeeg)
- Extra verse peterselie of tijmblaadjes, optioneel
- 1 groot ei
- 1 theelepel water
- 1/2 theelepel zout
Bereiding:
- Bak in een kookpot met dikke bodem de ui tot deze zacht is.
- Klop in een kleine kom bloem en bouillon tot een gladde massa.
- Roer deze geleidelijk bij de ui in de kookpot
- Breng aan de kook brengen en roer 2 minuten of tot het ingedikt is. Haal de pot daarna van het vuur.
- Voeg de kalkoen, erwten en wortelen, aardappelen, peterselie, tijm en peper toe en roer voorzichtig.
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Verdeel het kalkoenmengsel over kleine stoofpotjes.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak.
- Knip gelijke cirkels uit die iets breder zijn dan de diameter van de stoofpotjes
- Plaats de deegcirkels over het kalkoenmengsel.
- Klop ei en water op en borstel het over het deeg.
- Zet de vormpjes op een bakplaat.
- Bak 20-25 minuten of tot de korstjes goudbruin zijn.
Bewaartip:
Wikkel gebakken en afgekoelde stoofpotjes stevig in plasticfolie en vries deze in. Om opnieuw klaar te maken, laat je ze een nachtje ontdooien in je koelkast. Haal ze 30 minuten voor het bakken uit de koelkast en verwijder de folie. Verwarm de oven voor op 220 °C en bak ze gedurende 20-25 minuten of tot de korstjes goudbruin zijn.