Vegan Appelcake

Deze vegan appelcake is lekker vast en zoet, met wat scherpte en een onverwachte bite van de appelmoes terwijl de olijfolie en zelfgemaakte appelsiroop hem vochtig en geurig maakt. En bovenal is deze versie van appelcake ook zonder koemelk of eieren.

Ingrediënten:

  • 180 ml Extra-vierge olijfolie of 180 gram plantaardige bakboter
  • 220 gram kristalsuiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 180 gram appelmoes (mag met stukjes)
  • 200 gram amandelpoeder
  • 200 gram patisseriebloem
  • 250 ml appelsap
  • 100 gram kristalsuiker
  • 2 kruidnagels
  • 1 theelepel kaneelpoeder

Bereiding:

  • Begin met het bekleden en invetten van een cakevorm van 20 cm diep en verwarm de oven voor op 200°C.
  • Giet de olijfolie en de suiker in een kom en klop 2 minuten tot het mooi gemengd en bleek van kleur is.
  • Doe het bakpoeder en de appelmoes in een kleinere kom en meng door elkaar.
  • Voeg toe aan het olie-suikermengsel en mix tot alles goed gemengd is.
  • Voeg nu de gemalen amandelen en bloem toe en spatel erdoor tot alles goed gemengd is. Je zou een dicht, korrelig beslag moeten hebben.
  • Schep in de met bakpapier beklede cakevorm, strijk glad met de achterkant van een lepel en bak 30 minuten.
  • Maak ondertussen de siroop door het appelsap en de suiker in een pannetje te doen. Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen of tot de helft is ingekookt. Haal van het vuur, voeg de gemengde kruiden toe en roer nog even door.
  • Verlaag na 30 minuten de oventemperatuur naar 180°C/hetelucht 160°C en leg een vel folie op de taartvorm om te voorkomen dat de bovenkant te bruin wordt. Bak nog 25 minuten.
  • Zodra de cake uit de oven komt, prik je er gaatjes in en giet je het siroopmengsel erover. Laat volledig afkoelen in de vorm.
  • Maak ondertussen het glazuur door de olie en de poedersuiker in een kan te doen en te pureren tot het dik en goed gemengd is (of mix met een staafmixer).
  • Zodra de cake is afgekoeld, haal je hem uit de vorm, voeg je het glazuur toe en is hij klaar om te eten. De cake kan je ongeveer 4 dagen bewaren in de koelkast

Tips:

  • Vervang de olijfolie door bakboter als je geen olijfolie lust.
  • Vervang de patisseriebloem door glutenvrije bloem om de cake ook glutenvrij te maken
  • Gebruik ons recept voor appelmoes om de lekkerste appelmoes te maken voor je cake.
  • Kies een lichtjes zure appelsap of voeg minder suiker toe zodat de appelsiroop niet te zoet wordt.
  • Voeg ander gedroogd fruit toe om je cake extra smaak te geven.
  • Maak een snel en eenvoudig glazuur voor je cake door 80 ml olijfolie te mengen met 80 gram gezeefde poedersuiker. Dit kan je op de cake toevoegen eenmaal deze volledig is afgekoeld.