Dit huisgemaakte koemelkvrij rozijnenbrood is een heerlijk en zoet brood dat je makkelijk zelf kan maken. Het fijne is dat je zelfs geen broodmachine nodig hebt, enkel een oven en wat spierkracht (of een keukenrobot als je die ter beschikking hebt). Vers uit de oven is het lekker warm en smeuïg of later in de toaster. Hoe je het ook lekker vindt, zelfgemaakt rozijnenbrood is een eersteklas ontbijtkeuze.
Voeg wat vers geperst sinaasappelsap toe en een warme kop van je favoriete koffie of thee, en je hebt een ontbijt dat zo thuis zou zijn op een bistro in Parijs. Je kunt ook wentelteefjes maken van rozijnenbrood als je graag wat afwisseling hebt.
Ingrediënten:
- 500 gram patisseriebloem
- 35 gram verse gist of 13 gram gedroogde gist
- 50 gram kristalsuiker
- 200 ml gezoete amandelmelk op kamertemperatuur
- 3 eieren
- 100 gram Becel bakboter of Boni lopende boter op kamertemperatuur
- 4 gram zout
- 200 gram rozijnen
Bereiding:
- Doe de rozijnen in een potje met lauwwarm water. Laat ze op voorhand wellen. (min. 30 à 60 minuten)
- Voeg 2 eieren en de suiker samen in een grote kom en klop deze tot je een luchtige bleke massa krijgt.
- Voeg de bloem, suiker en het zout toe en meng deze tot je een deeg begint te krijgen.
- Combineer de melk met de gist in maatbeker en voeg deze tijdens het kneden geleidelijk aan toe bij de rest.
- Voeg vervolgens nog de boter toe en kneed tot je een elastisch en egaal deeg krijgt.
- Giet intussen de gewelde rozijnen door een zeef en laat ze goed uitlekken.
- Voeg daarna de rozijnen toe en meng ze onder het deeg tot ze mooi verdeeld zijn.
- Doe het deeg in een ingevette kom zodat er voldoende plek is om te rijzen. Dek af met een handdoek en plaats het deeg gedurende 40 minuten op een warm plekje in huis. Hou er rekening mee dat het deeg in volume zal verdubbelen.
- Plaats het deeg na het rijzen op een bakplaat met bakpapier of een ingevette broodvorm.
- Neem de dooier van het derde ei en meng dit met een heel klein beetje amandelmelk.
- Doreer de bovenzijde van het deeg hiermee en bak het gedurende 30 à 35 minuten in en op 180 °C voorverwarmde oven.
Tips:
- Wanneer je op het brood tikt, en je hoort een holle klank, dan is het klaar.
- Als je kleinere broodjes of sandwiches wil, klop dan de lucht na de eerste rijs uit het deeg en verdeel in kleinere porties. Deze kan je dan opbollen en opnieuw gedurende 20 à 30 minuten laten rijzen voor je deze doreert met eigeel en wat melk en ze in de oven stopt.
- Dit recept is ook de basis voor een heerlijk koemelkvrij suikerbrood.
- Voeg kaneel toe voor een lekker kaneel rozijnenbrood om het die extra touch te geven.