Wat is broodpudding? Het basisidee is vergelijkbaar met wentelteefjes: blokjes brood gedrenkt in een eimengsel en gebakken in een ovenschaal. Zelfgemaakte broodpudding is heerlijk en eenvoudig. Wij maken dit klassieke, ouderwetse dessert helemaal zelf maar dan koemelk zodat iedereen er hier thuis van kan genieten!
Dit recept is snel en makkelijk. Het duurt maar een paar minuten om het eiermengsel te maken dat over het brood wordt gegoten. Vervolgens laat je alles even weken en kan het de oven in om te bakken.
Broodpudding is ook enorm veelzijdig. Probeer een blikje fruitvulling aan het eiermengsel toe te voegen. Appel, bosbes, kers, perzik, peer, ananas en meer. Voeg voor een rijker alternatief chocoladeschilfers, witte chocoladeschilfers of andere ingrediënten toe.
Ingrediënten:
- 300 gr. wit brood
- 0,5 l. lauwe havermelk
- 200 gr. suiker
- 5 eieren
- 50 gr. rozijnen
- 1 eetlepel vanillebloem
- 1 jonagold appel
- Chocolade callets die je kan gebruiken in patisserie
Bereiding:
- Voeg de suiker en de lauwe havermelk samen.
- Doe het brood in stukjes in een grote kom en giet het melk mengsel er overheen.
- Laat dit gedurende een 5-tal minuten weken
- Kluts de eieren samen met de vanillebloem tot een gladde massa
- Voeg de rozijnen toe en giet alles samen bij het geweekte brood.
- Schil de appel en snij deze in stukjes van ongeveer 2 cm.
- Voeg de appel en de chocolade callets toe aan de rest van het mengsel.
- Meng alles goed onder elkaar zodat het mooi gelijk is verdeeld en verdeel het in een ingevette bakvorm.
- Bak gedurende 45 min in een op 200 °C voorverwarmde oven.
Tips:
- Voeg wat sinaasappelsap toe als je een frisse toets wil.
- Varieer met ander fruit of laat de rozijnen en chocolade weg. Het fijne aan dit recept is dat je het makkelijk naar je hand kunt zetten.
- Overgiet eenmaal de broodpudding is afgekoeld met zelfgemaakt glazuur voor een extra zoete toets.
- Je kan deze ook in cupcake vormpjes maken zodat je kinderen dit als lekker tussendoortje kunnen meenemen naar school.