Kip aan het spit (in de oven)

Kip-aan-het-Spit-in-de-Oven
Kip-aan-het-Spit-in-de-Oven

Iedereen eet wel eens graag kip aan het spit, maar wat weinigen weten is dat ook in de marinade van deze kippen ook volop koemelk wordt gebruikt. Daarom hebben we na heel wat proberen (en ook wat mislukkingen 🙂 ) toch een lekker alternatief kunnen maken zodat ook onze jongens hiervan kunnen genieten.

Ingrediënten:

  • 1 hele kip (van ongeveer 1,5 kg)
  • Plantaardige olie
  • Peper en zout
  • 1 el. paprikapoeder
  • 1 el. komijnpoeder
  • 1 el. peper 
  • 1 el. zout
  • Een halve limoen
  • 3 à 4 takjes verse tijm
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • Vloeibare boter obv soja of lopende boter van Boni

Bereiding:

  • Maak de kip schoon en dep deze af met keukenpapier zodat deze helemaal droog is
  • Plet de look en stop deze samen met de tijm en rozemarijn in de kip.
  • Snij een limoen in de helft en stop deze ook in de kip zodat de kruiden en look er niet kunnen uitvallen tijdens het bakken in de oven.
  • Meng de plantaardige olie in een kom samen met het paprikapoeder, komijnpoeder, peper en zout.
  • Giet het kruidenmengsel over de kip en masseer dit in zodat de hele kip bedekt is. 
  • Plaats de kip in een ovenschotel die is ingevet met de boter.
  • Bedruip de kip nog met wat vloeibare boter en dek deze af met een laag zilverpapier. Stop de schotel in een voorverwarmde oven op 160°C gedurende 45 minuten.
  • Haal de schotel na 45 minuten uit de oven en verwijder het zilverpapier. 
  • Bedruip de kip met het braadvocht dat zich ondertussen in de schotel heeft verzameld. Als er te weinig vocht is, voeg dan nog wat boter toe bovenop de kip.
  • Plaats de kip nu opnieuw in de oven gedurende 30 à 35 min. Dit mag zonder zilverpapier.

Tips:

  • Als je geen verse tijm of rozemarijn hebt, dan kan je ook gedroogde kruiden gebruiken. 
  • Het kruidenmengsel kan je vervangen door klassieke kippenkruiden mix.
  • Deze kip is gaat lekker samen met heerlijke appelmoes of iets frissere rabarber-appelmoes.

Dit bericht heeft 2 reacties

Reacties zijn gesloten.