Hete Bliksem met zoete aardappel

Hete Bliksem

Op zoek naar een lekker gerecht dat snel klaar is tijdens de drukke schoolweek? Met zelfgemaakte appelmoes, smeuïge zoete aardappelpuree en gehakt, is dit onze eigen koemelkvrije versie van hete bliksem met zoete aardappel. En het beste nieuws van al, het kan gewoon allemaal samen in de oven. Een echte kinderfavoriet die snel en makkelijk te maken is.

Ingrediënten

  • 500gr. zoete aardappels
  • 1 el. Mosterd
  • Scheutje ongezoete havermelk
  • Nootmuskaat
  • Peper en zout
  • 500gr. Kippengehakt
  • 1 (rode) ajuin
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl. paprikapoeder
  • 1 handvol peterselie
  • 2 Boskoop appels
  • 3 Jonagold appels
  • 1 perssinaasappel
  • Snuifje kaneel

Bereiding appelmoes

  • Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snij in stukken. Dit mag in een glazen ovenschaal.
  • Pers de sinaasappel en doe bij de appels, zo verkleuren deze niet en heb je genoeg vocht voor de garing van je appels.
  • Voeg hier een snuifje kaneel bij en roer alles al eens onder elkaar.
  • Zet 10 minuten in de microgolfoven.
  • Daarna eens goed roeren, en zet daarna opnieuw gedurende 10 minuten in de microgolfoven.
  • Afhankelijk van de grootte van je stukken appel zullen ze al dan niet nog wat langer in de microgolf mogen.

Bereiding zoete aardappelpuree

  • Schil de zoete aardappelen en snij ze in stukjes,
  • Kook vervolgens gaar in water met een snuifje zout.
  • Nadat je het water hebt afgegoten kan je de puree maken.
  • Voeg een scheut ongezoete havermelk toe en plet de aardappelen.
  • Voeg bij de aardappelen een eetlepel mosterd, dit geeft wat pit aan je ovenschotel.
  • Kruid verder bij met peper en zout.

Bereiding gehakt

  • Snij de rode ui fijn en stoof samen met een geperst teentje knoflook aan in een kleefpan met een scheutje olie tot de ui glazig is.
  • Voeg vervolgens het kippengehakt toe, samen met een theelepel paprikapoeder, peper en een snuifje zout.
  • Bak het gehakt gaar.
  • Voeg op het einde nog een handvol fijngehakte peterselie toe.

Afwerking

  • Vet een ovenschaal in en schep er de appelmoes in.
  • Schep daarop het gehakt
  • Dek af met een dikke laag zoete aardappelpuree.
  • Bak 10 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.

Tips

  • Maak deze schotel vooraf, dan hoef je hem alleen nog even in de oven te zetten en bespaar je nog meer tijd op een drukke avond.
  • Peterselie kan je gemakkelijk fijnmalen en in porties (bv. ijsblokjesvorm) invriezen, handig om in huis te hebben.
  • Hou je niet van zurige appelmoes, gebruik dan enkel Jonagold appels.
  • Je kan de appelmoes ook vervangen door deze rabarber appelmoes variant die nog wat extra frisheid in je gerecht kan brengen.
  • Heb je liever een korstje bovenaan, laat de appel bovenaan dan weg, smeer je puree in met lopende boter (bv. van Boni) en strooi er wat paneermeel over (bv. merk Everyday, van Colruyt is zonder koemelk en soja).
  • Je kan ook Oatly Barista havermelk gebruiken, deze is voller van smaak dan gewone ongezoete havermelk.

Dit bericht heeft 2 reacties

Reacties zijn gesloten.