Koemelkvrije Quiche met champignons, paprika en spekjes

Quiche is een hartige taart gebakken in een bladerdeeg taartbodem. De basis van een klassieke quichevulling zijn melk, room en eieren. Maar ook hier zijn we er met vallen en opstaan in geslaagd om een koemelkvrije quiche te bedenken. In plaats van melk en room gebruiken we in deze heerlijke quiche een brikje cashewnotenroom.

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg zonder koe- of sojamelk (bvb van Boni)
  • 1 paprika
  • 1 bakje kleine champignons
  • 250ml cashewnotenroom
  • 1 eetlepel maïzena
  • Peper en zout
  • 200gr gezouten spekblokjes
  • 2 eieren
  • 1 ui

Andere benodigdheden

  • Bakpapier
  • Bakbonen voor het blind bakken van het bladerdeeg
  • 1 quiche- /taartvorm van ongeveer 25cm doorsnee
  • Zeef

Bereiding bladerdeeg

  • Verwarm de oven voor om 200°C
  • Haal het bladerdeeg uit koelkast en de verpakking en laat enkele minuten op temperatuur komen.
  • Snij een stuk bakpapier op maat en leg dit op de bodem van de quichevorm.
  • Leg het bladerdeeg in de quichevorm, druk aan langs de randen en snij het overtollige deeg weg.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem van het bladerdeeg. Zo voorkom je dat het gaan opbollen.
  • Leg een tweede stuk bakpapier bovenop het bladerdeeg en vul tot de rand van de vorm met de bakbonen.
  • Bak dit gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat eventjes afkoelen en verwijder de bakbonen en bovenste laag bakpapier.

Bereiding vulling

  • Snipper de ui fijn.
  • Snij de paprika in kleine blokjes.
  • Snij de champignons in plakjes.
  • Bak de spekblokjes aan in een antikleefpan.
  • Voeg de ui, paprika en champignons toe en laat alles stoven.
  • Als alles gaar is, giet je alles in een vergiet zodat het overtollig vocht kan uitlekken.
  • Meng de room, 2 eieren en maïzena in een maatbeker en meng alles grondig onder elkaar tot je een egaal mengsel krijgt.
  • Voeg peper en zout toe.

Bereiding quiche

  • Neem het voorgebakken bladerdeeg en voeg de groenten en spekjes toe.
  • Verdeel alles gelijkmatig in de vorm en giet het eiermengsel uit over de vulling.
  • Zorg ervoor dat overal voldoende eiermengsel zit zodat alle gaatjes zijn opgevuld.
  • Stop de quiche opnieuw in de voorverwarmde oven op 200 °C en bak gedurende 35 minuten verder af.

Tips

  • Wissel de spekjes en paprika af met andere combinaties zoals zalm en prei of met witloof en ham.
  • Als je geen fan bent van ui, dan kan je dit vervangen door wat fijngesnipperde prei. Dit is zachter van smaak, maar zeker niet minder lekker.
  • Neem bij het blind bakken van het bladerdeeg iets minder tijd (10 min ipv 15 min om zo een zachtere korst te krijgen.
  • Als je te weinig vulling hebt, neem dan 1 ei extra voor de bereiding van het eiermengsel.
  • Snij enkele kerstomaatjes door en leg ze bovenop de quiche voor je hem opnieuw in de oven stopt. Deze voegen een heerlijke zoete smaak toe aan je quiche.
  • Als je geen fan bent van bladerdeeg, kan je deze ook vervangen door pizzadeeg. Let wel op dat je deze niet voorbakt en afbakt op slechts 180°C gedurende 30 minuten.