Banketbakkersroom (of Creme Patissiere) is een essentieel onderdeel van het maken van gebak. Crème patissiere is eigenlijk een heerlijke, rijke, romige pudding verdikt met zetmeel en eieren. Het is een belangrijk onderdeel van veel desserts maar zoals vele zaken vol met koemelk. Wij geven je alvast volgend recept waarmee je zelf heerlijke koemelkvrije banketbakkersroom kan maken.
Ingrediënten
- 0,5l havermelk
- 115gr kristalsuiker
- 2 eieren
- 40gr maïszetmeel
- Half vanillestokje
Bereiding
- Spoel je kookpot even uit met water en giet deze leeg. Dit laagje water zorgt ervoor dat je melk niet aankoekt.
- Breng de havermelk samen met het halve vanillestokje aan de kook.
- Klop de eieren en de helft van de suiker samen los in een aparte kom
- Voeg het maïszetmeel toe aan het eiermengsel tot je een glad geheel krijgt.
- Voeg een beetje van de warme melk toe aan de eiermengsel zodat dit wat kan opwarmen. Anders zullen de eieren direct stollen als je deze rechtstreeks toevoegt aan de kokende melk.
- Voeg het eiermengsel en de rest van de suiker toe aan de kokende melk.
- Laat het verder koken terwijl je blijft roeren totdat je dikke luchtbellen ziet tevoorschijn komen.
- Giet de banketbakkersroom in een andere kom zodat deze kan afkoelen.
Tips
- Bedek je banketbakkersroom met plasticfolie zodat je geen velletje krijgt. Let wel op dat de folie op de banketbakkersroom zelf ligt.
- Voeg wat cacaopoeder toe als je zin hebt in chocolade banketbakkersroom.
- Je kan de banketbakkersroom gebruiken voor allerlei recepten, van soezen en koffiekoeken tot een heerlijke fruittaart.