Geniet van een heerlijk romige, maar toch koemelkvrije champignonroomsaus. In plaats van volle room, gebruikt dit zuivelvrije recept cashewnotenroom. Maak deze saus met allerlei soorten paddenstoelen die je lekker vindt. Probeer klassiek champignons, oester-, portobello- of shiitake-paddenstoelen, of combineer zelf verschillende soorten paddenstoelen.
Ingrediënten
- 500 gr. champignons
- 1x bouillonblokje fijne kruiden (Knorr)
- 2x cashewnotenroom 250ml
- Soja bakboter of lopende boter van Boni
- Peper
- Zout
Bereiding
- Maak de champignons (indien nodig) schoon met een vodje of borsteltje. Halveer ze en snij ze vervolgens in schijfjes.
- Smelt wat boter in een pan en voeg de champignons toe
- Kruidt met peper en zout
- Bak ze op een matig vuur tot ze een lichtbruin kleurtje krijgen. Schud ze regelmatig even op.
- Schenk de cashewnoten room in de saus, roer en laat ze enkele minuten inkoken.
- Verkruimel het bouillonblokje en roer het onder de saus tot het volledig is opgelost.
- Proef en kruid indien nodig bij met peper en zout.
Tips
- Voeg peterselie toe als je de saus opdient voor een frisse toets
- Als de saus te zout is, kan je dit oplossen door een koffielepel kristalsuiker aan de saus toe te voegen.
- Als er veel vocht vrijkomt van de champignons, giet dit dat even in een kommetje. Zo voorkom je dat je de champignons kookt in plaats van bakt. Nadien kan je dit vocht opnieuw toevoegen aan de saus want hier zit natuurlijk ook veel smaak in.
- Er zijn ook veel manieren waarop je dit recept kan aanpassen voor andere maaltijden. Zo kan je bijvoorbeeld de champignons overslaan voor een klassieke witte saus (bechamel).
Pingback: Koemelkvrije Bechamelsaus | Koemelkvrij