Heerlijke zandkoekjes die in een wip klaar zijn? En dan ook nog eens zonder koemelk? Probeer dit recept voor koemelkvrije zandkoekjes zelf uit met de kinderen en laat jullie verbeelding de vrije loop tijdens het versieren van jullie creaties.
Ingrediënten
- 150 gr. soja bakboter of lopende boter van Boni
- 50 gr. vanillesuiker
- 100 gr. kristalsuiker
- 1 vanillestok
- 1 ei
- Snuifje zout
- 300 gr. patisserie bloem
Bereiding
- Meng de boter (die op kamertemperatuur is) met de vanillesuiker en de suiker.
- Snijd de vanillestok in de lengte open. Schraap er de zaadjes uit en doe ze bij de boter.
- Voeg er het ei en een snuifje zout aan toe.
- Doe lepel per lepel de gezeefde bloem bij het deeg.
- Maak een bol van het deeg. Verpak het in huishoudfolie en laat opstijven in de koelkast.
- Verwarm de oven voor tot 175 °C.
- Rol het deeg uit op het werkblad tot ongeveer 1 cm dikte.
- Steek koekjes uit met een vormpje.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg er de koekjes op.
- Bak de koekjes 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Laat ze afkoelen op een rooster.
Tips
- Wil je de koekjes versieren, dan kan je (al dan niet gekleurde) glazuur maken. Neem hiervoor 1 eiwit en doe er bloemsuiker bij en meng het. Blijf bloemsuiker toevoegen en roeren tot het suikerdeeg begint te dikken. Doe er voor de smaak ook wat citroensap bij. Als je een andere kleur wilt dan wit, doe je er wat kleurstof bij. Doe het suikerglazuur in een puntzakje en plooi het zakje toe. Onderaan knip je een kleine opening en op internet kan je hiervoor weer veel leuke ideetjes vinden.
- Je kan ze versieren door er een beetje gesmolten chocolade over te laten lopen (pure chocola van Everyday is zonder melk) en hier bv nog wat discobolletjes over te strooien.
- Door een deel van de bloem te vervangen door kokospoeder of amandelpoeder kan je kokoskoekjes of amandelkoekjes maken.